måndag 5 september 2016




YSTAD Ystads kommun mätte nedskräpningen vid Midsommarängen på Saltsjöbaden under hela förra veckan.
– Cigarettfimpar dominerar totalt bland skräpet, säger Andreas Göransson och Pontus Andersson från avfallsenheten.

– En cigarettfimp kan förstöra 1 000 liter vatten, påpekar de.

Under sommaren mätte Sysavregionen skräp på åtta strategiska platser, bland annat på ett torg i Lund, en skolgård i Sjöbo, ett strövområde i Skurup och ett område på vägen till och från Hedeskoga återvinningscentral.
Målet är att få reda på nedskräpningens omfattning. Undersökningen ska leda till gemensamma åtgärder som sedan följs upp.
– Vi måste bli mer medvetna om hur nedskräpningen påverkar naturen, exempelvis tar det mellan 20 och 25 år för ett tuggummi att brytas ner i naturen, förklarar Lotte Nilsson, miljöstrategi på avfallsenheten.

Nu har kommunen också valt att göra en egen mätning på Midsommarängen vid Saltsjöbaden, som är ett populärt utflyktsmål för Ystadsbor. Två personer från avfallsenheten var engagerade i arbetet varje dag under förra.
– Området kanske inte upplevs nedskräpat, men när man tittar på det i detalj upptäcker man en hel del, framför allt fimpar, som är det vanligaste skräpet i Sverige. Vi har också hittar en stor mängd snusprillor och plast från sugrör från olika dryckesförpackningar, förklarar Lotte Nilsson.
Kommunen hoppas att skräpmätningarna ska ge kunskap om vad nedskräpningen beror på för att på sikt kunna minska den.

– Poängen är att engagera många i detta, för det är ingen vits att sätta ut papperskorgar om folk inte använder dem. Det behövs en beteendeförändring. Ett sätt är att gå ut med information om skräpets påverkan på naturen, säger Lotte Nilsson.
Andreas Göransson och Pontus Andersson från avfallsenheten höll på att mäta när Skånska Dagbladet dök upp i torsdags.
Mätytan består av 140 mätpunkter på en hektar. På varje punkt görs en okulär bedömning utifrån fem kriterier hur skräpsituationen upplevs. Därefter mäts ytan med en cirkel på två meters radie utifrån punkten. Allt skräp räknas inom radien och antecknas i ett protokoll.
Uppgifterna registreras i SCBs datasystem och resultatet presenteras i en rapport under hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar