lördag 26 mars 2011

Smilet

En äkta snusmumrik

Puderdosa? Nä en snusdosa!Dagens våta snus består av en finmalen tobak som behandlats med koksaltlösning och natriumkarbonat för att därefter fermenteras i värmerum. Efter denna jäsning behandlas snuset med aromer och smak enligt producentens önskemål. I Sverige tillverkas emellertid snus på ett speciellt sätt. Under tillverkningen pastöriseras snuset i en värmeprocess, och fermenteras alltså inte. Vått snus som är avsett för oralt bruk är i det hänseendet inte helt olikt tuggtobak. Det ursprungliga snuset var torrt och användes som luktsnus (kallat snuff), det vill säga intogs genom att man sniffade upp det i näsan.
I munnen tas nikotin upp av kroppen och transporteras runt denna via blodet. Många ser våtsnuset som ett hälsosammare alternativ till tobaksrökning och detta har lett till att en hel del människor har gått över från cigarettrökning till snusning. Snus används nästan enbart i Sverige och Norge samt i Finland, men marknadsförs på prov i andra länder.
Hur stora skadeverkningar, och framförallt huruvida snus är mer eller mindre skadlig än tobaksrökning är en fråga som fortfarande debatteras. Statens folkinstitut tog ställning i frågan efter en forskningsrapport från Karolinska sjukhuset och varnar att snus är cancerframkallande och ökar risken för död hjärt-kärlsjukdom. Barbro Holm-Ivarsson, expert på tobaksfrågor på Folkhälsoinstitutet, sade snuset är lika beroendeframkallande som heroin". Snustillverkare anser att forskningsrapporten är "mer politisk än vetenskaplig" och att den inte visar upp någon ny forskning utan bara sammanställer gammal information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar