söndag 27 mars 2011

Myten om rökning o snusning




rökare och snusare är mer sällskapliga och roliga 

sluta röka eller snusa är som att förlora en vän 

sluta är smärtsamt 

sluta röka eller snusa är farligt

fortsätta röka eller snusa är att inte ge efter för överhögheten 

rökningen ökar igen 

kvinnor röker mer än män 

vi röker mindre i Sverige än i andra länder 

det bara är att sluta 

Vad Tycker du?

lördag 26 mars 2011

Smilet

En äkta snusmumrik

Puderdosa? Nä en snusdosa!Dagens våta snus består av en finmalen tobak som behandlats med koksaltlösning och natriumkarbonat för att därefter fermenteras i värmerum. Efter denna jäsning behandlas snuset med aromer och smak enligt producentens önskemål. I Sverige tillverkas emellertid snus på ett speciellt sätt. Under tillverkningen pastöriseras snuset i en värmeprocess, och fermenteras alltså inte. Vått snus som är avsett för oralt bruk är i det hänseendet inte helt olikt tuggtobak. Det ursprungliga snuset var torrt och användes som luktsnus (kallat snuff), det vill säga intogs genom att man sniffade upp det i näsan.
I munnen tas nikotin upp av kroppen och transporteras runt denna via blodet. Många ser våtsnuset som ett hälsosammare alternativ till tobaksrökning och detta har lett till att en hel del människor har gått över från cigarettrökning till snusning. Snus används nästan enbart i Sverige och Norge samt i Finland, men marknadsförs på prov i andra länder.
Hur stora skadeverkningar, och framförallt huruvida snus är mer eller mindre skadlig än tobaksrökning är en fråga som fortfarande debatteras. Statens folkinstitut tog ställning i frågan efter en forskningsrapport från Karolinska sjukhuset och varnar att snus är cancerframkallande och ökar risken för död hjärt-kärlsjukdom. Barbro Holm-Ivarsson, expert på tobaksfrågor på Folkhälsoinstitutet, sade snuset är lika beroendeframkallande som heroin". Snustillverkare anser att forskningsrapporten är "mer politisk än vetenskaplig" och att den inte visar upp någon ny forskning utan bara sammanställer gammal information.

Rökning

Rökning är en aktivitet där man andas in rök från brinnande material, oftast tobak. Det görs främst som en form av droganvändning eftersom förbränningen av de aktiva beståndsdelarna i droger gör att de kan tas upp genom lungorna. Rökning kan också utföras som del av religiösa eller andliga ritualer. Den vanligaste metoden att röka idag är med cigaretter, antingen masstillverkade eller rullade med hjälp av lös tobak och rullpapper. Andra, mindre vanliga, former av rökdon är pipor, cigarrer och vattenpipor.
Rökning är en av de vanligaste formerna av droganvändning. tobaksrökning är den populäraste formen av rökning och utövas av över en miljard människor i de flesta samhällen. Mindre vanligt är rökning av cannabis och opium. De flesta droger som röks anses vara beroendeframkallande. Vissa av drogerna klassas som tung narkotika, som heroin och crack, men dessa brukas mestadels inom små grupper av socialt marginaliserade individer.


De kulturella uppfattningarna kring rökning har varierat över tid och rum; helig och syndig, sofistikerad och vulgär, mirakelmedicin och dödlig hälsofara. Det är först helt nyligen som rökning har börjat betraktas som något övervägande negativt, och då främst i i-länder i väst. De väldokumenterade hälsofarorna förknippade med rökning har fått många länder att införa höga skatter på tobaksprodukter, starta antirökningskampanjer och införa rökförbudpå offentliga platser för att få folk att sluta röka.

Fimpen

Rökta lunger

  • Nästan 50 procent av allt skräp i stadsmiljöer är tobaksrelaterade produkter.
    Exempel är fimpar, cellofanpapper och cigarettpaket. Cigarettfimpar ses ofta inte som ett
    skräp eftersom de är så små och inte lika iögonfallande som t ex en ölburk.
  • Nedbrytningstiden för en fimp varierar beroende på vilken typ av klimat som
    fimpen slängs i Man räknar mellan 1-5 år.
  •  
  • Det finns ca 1,4 miljoner rökare i Sverige. Vi antar att de röker ca tio cigaretter
    vardera om dagen, d v s 14 miljoner cigaretter per dag. Av dessa hamnar en fjärdedel
    utanför askkopparna och landar ute i naturen och på gator och torg, alltså ca 3,50 miljoner
    fimpar per dag. På ett år blir det 350x3,50 miljoner = 1 226 miljoner fimpar på ett år!
    (Uträkning enligt antagande av Håll Sverige Rent.)
  • En cigarettfimp innehåller resterna av tobak, papper och själva filtret. Många tror att filtret är gjort av bomull och därför ofarligt, men det är gjort av ett
    fintrådigt material, cellulosaacetat, som är en form av plast. Filtrets uppgift är att fånga
    tjära och andra giftiga ämnen (t ex tungmetallen kadmium som även finns i batterier)
    innan de når rökarens lungor.Fåglar, fiskar, och andra djur kan dö till följd av att matsmältningssystem blockeras
    av fimpar som de ätit.
  • Fimparnas giftighet att en fimp som hamnat i 7,5 liter
    vatten var dödlig för vattenlopporna som fanns i vattnet. Lopporna har
    en avgörande länk i den marina födokedjan och därför mycket viktiga.
     
  • Hur källsorterar man fimpar?En cigarettask eller cigarettlimpa ska sorteras som en pappVad kan man göra för att minska nedskräpningen med
    fimpar? Släck fimpen noga och släng den i en vanlig papperskorg.
  • Spola inte ner den inte i toaletten!Ha med en bärbar liten askkopp, t ex en vanlig förvaringsburk för
    filmrullar eller en liten metallburk. Obs! Släck fimpen innan du lägger
    dem i burken!
     
  • En cigarettfimp ska sorteras som brännbart avfall.