onsdag 15 oktober 2014


AFTONBLADET 

Dags att fimpa på busshållplatser
Stockholm. Lekplatser, uteserveringar och busshållplatser och tågperronger ska bli rökfria zoner, föreslår Folkhälsomyndigheten i en utredning som lämnats till regeringen. Meningen är att stoppa passiv rökning.

– Passiv rökning utomhus är ett stort problem. Det är väldigt många som störs och väldigt många som vill ha bort rökningen från ett antal platser, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till TT.
Utredningen visar att hälften av den vuxna befolkningen utsätts för passiv rökning utomhus minst en gång i månaden. Samtidigt har fyra av tio barn med astma upplevt obehag med tobaksrök under de tre senaste månaderna.
I Sverige beräknas passiv rökning orsaka 5-10 fall av lungcancer och omkring 400 fall av hjärt-kärlsjukdom bland icke-rökare varje år.
Internationellt sett har redan flera länder, däribland Kanada, USA, Polen, Norge och Finland, infört rökförbud i olika allmänna utomhusmiljöer.
Den stora hälsovinsten med förbud på fler platser kan bli att fler människor slutar röka, säger han.
– I dag tycker många att det är enkelt att röka och fortsätter eftersom man kan göra det lite överallt. I andra länder har man sett att rökförbud i offentliga miljöer bidrar till att fler människor väljer att sluta röka när det blir bökigare, säger Johan Carlson.
TT: Hur tror ni att rökare kommer att reagera?
– En del surnar nog till och tycker att man jagar dem, andra har nog full respekt för att det är inte rimligt att man tar så stor plats i det allmänna rummet.
Även utomhusarenor står med på listan med platser som kan bli rökfria i framtiden.
I Sverige är skolgårdar och motsvarande områden vid förskolor och fritidshem rökfria utomhusmiljöer sedan 1994. Inomhus har rökning reglerats flera gånger sedan tobakslagen trädde i kraft 1993. Senast skedde det 2005 på restauranger och andra serveringsställen.
Enligt myndigheten kan sämre möjligheter att röka på allmänna platser också bidra till att det blir mindre attraktivt att röka.
Att ingen ska behöva utsättas för passiv rökning mot sin vilja är ett av delmålen i riksdagens folkhälsoproposition som antogs 2003.